slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
Navigacija
Organizatori
Iz galerije...
Izlagači 2013.
Vinarska kuća Spasić

Vinska kuća Minića

Podrum Braća Rajković

Vinogradi i vinarija Botunjac

Podrum Čokot (Starci)

Vinarija Živkovića (Tržac)

Vinska kuća Rakićević

Vinarija Ćosić

Podrum Janko

Villa Vina

Vinarija Milovanović

Bačina vino

Vinarija Kovačević

Podrum Radovanović

Jagodinska vinarija 1897

Art wine

Vršački vinogradi

Rubin, Kruševac

Vinarija Zvonko Bogdan

Podrum Đorđević (G.Stupanj)

Podrum Dajić

Wineco - Radenković

Mačkov podrum

Vinarija Nećak

Vino Budimir

Podrum Mihajlović

Etno mreža Rasina

Tradicionalni proizvodi od mesa 'Bagdalska avlija'

Hijerarhija tekstova
Vinarija ALEKS

Internet: www.vinarija-aleks.co.yu

E-mail: info@vinarija-aleks.co.yu

Telefon: +381 21 63 38 605, 44 33 27

Fax:

Mobilni: +381 63 66 78 95

Adresa: 21000 Novi Sad,
Paje Markovića 26

Osoba za kontakt:
Nenad A.Ratković

 

Vinarija ALEKS

 


VINARSKA ISTORIJA

Vinogradarstvo u Sremu je jedno od najstarijih u Evropi. Čokot je izdanak blagorodne zemlje na bregovima Fruške Gore već 1700 godina, kada je prvu lozu na njima zasadio rimski car Probus iz drevnog Sirmijuma. Dolaskom Turaka vinogradarstvo u Sremu je skoro uništeno. Postepeno se obnavlja i pun procvat dostiže u vreme Austro - Ugarske vladavine. Čokot je bio i ostao stožer života mnogih karlovačkih naraštaja, a karlovačko vino je blistalo širom Evrope, uvek gospodstveno i otmeno, među najboljima. Tokom nekoliko vekova Karlovci su smatrani za srpsku prestonicu vina. Fruškogorska vina su još u 15 veku izvožena u Češku i Poljsku.

Književnik i član Bečke akademije nauka Zaharije Orfelin je 1783. goine u Beču štampao "Iskusni podrumar"”, a Prokopije Bolić, arhimandrit manastira Rakovac na Fruškoj Gori, štampao je u Budimu 1816. prvi vinogradarski priručnik pod nazivom "Soveršen vinodelac". Ovo su najstariji radovi na nasem jeziku u Vojvodini o vinogradarstvu i vinarstvu.

Porodica Rajačić iz Sremskih Karlovaca je 1863. godine na sajmu vina u Hamburgu, Nemačka, dobila zlatnu medalju za BERMET. Po njihovom receptu i sa njihovim sertifikatom, dobijenim od gospodina akademika PETRA BARONA RAJAČIĆA, direktnog naslednika PATRIJARHA RAJAČIĆA, ja danas proizvodim piće bogova sa Fruške Gore.

Autentično vino ovog kraja je Bermet, koje su trgovci još pre 150 godina izvozili u SAD, a prema nekim podacima, Bermet se nalazio i na vinskoj karti "Titanika". To je posebno likersko vino, koje asocira na italijanski vermut, ali se proizvodi na drugi način, maceracijom više od 20 različitih trava i začina.

Bermet se i danas proizvodi u Sremskim Karlovcima, a u nekim vinarijama ćete ga probati uz lokalnu slatku pitu, uz tradicionalni karlovački kuglof.

Bermet je aromatizovano slatko vino proizvedeno po posebnom postupku, pojačan vinskim destilatom sa dodatkom dozvoljenih mirisnih i gorkih biljnih delova od petnaest do dvadeset dve (za crveni) aroma biljaka.

Sastojci: pelen [absynthim], oraščić [nux mashata], pitoma nana [folia menthaepiperitas]... Služi se kao aperitiv, a i posle obroka, ohlađen na temperature od 15 - 17 stepeni celzijusa.

Neki delovi istorije pisani su ljubavlju, pojedini krvlju, a poneki čak i vinom. Bio je ustaljen proces naših mitropolita i patrijarha za vreme vladavine Austro - Ugarske da pojedine odluke zapečate kovčegom Bermeta. Šajkama su bačve Bermeta odlazile za Beč, putovanje je trajalo 62 dana, nije nimalo lako bilo Dunavom uzvodno. Slavu Fruškogorskog vinogorja i Sremskih Karlovaca je Bermet nadaleko proneo.

U 21–om veku, ja sam Bermet odneo u Kinu i lansirao sam da je to piće bogova sa Fruške Gore. Inače, dobitnik sam mnogih priznanja, ali najznačajnija su Gyor, Mađarska 2005. šampionski pehar na evropskom prvenstvu, na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu šampionski pehar za kvalitet 2007., na svetskom prvenstvu vina u Slovačkoj 2005. i 2006. godine srebrne medalje za kvalitet.

Želeo bih da na novim dvorovima bude u vinskoj karti, i nadam se da ću u tome uspeti. Vitez sam "VINSKOG EVROPSKOG VITEŠKOG REDA - SVETI ĐORĐE” iz Ajzenštata, Austrija, i osnivač Vinogradarskog vinskog klastera, za unapređenje Fruške Gore i vraćanje joj stare slave.

Ljiljin listić je gorki liker, lekovitog svojstva, sa dvadeset šest dodataka: pelen [absynthium], Smreka [juniperus], rajsko drvo [lignum aloes], onajz seme [anisum]... Može se piti pre jela kao aperitiv koji otvara apetit, a takođe može i posle jela kao digestiv. Pije se rashlađen, a po potrebi (u zavisnisti od ukusa) sa kriškom limuna. Dobitnik zlatne medalje na Novosadskom sajmu 2004. i 2006.

Na sajmu Turizma u Novom Sadu, oktobar 2007., dobio sam za malu flašicu Bermet-a nagradu "DOBAR DIZAJN". Tim dobrog enologa Jovice Popova, dizajnera Vuka, i ja koji na svim manifestacijama nastupam u sremačkoj nošnji, krunisali smo još jednu pobedu u nizu.

U oktobru sam izvršio zaštitu robnog žiga "BERMET ALEKS" na domaćem i međunarodnom tržištu. Intezivno radim na brendiranju pića bogova sa Fruške Gore BERMET-a, a samim tim (pošto sam najbolji među najboljima) radim na svom brendiranjui - nastojim da sam postanem prepoznatljiv u toj priči.

Dana 05.03.08. je "Vinarija Aleks" pristupila klubu dvorskih liferanata sa šampionskim crvenim i belim BERMET-om, a to znači da će se na KRALJEVSKOM DVORU u Beogradu služiti "BERMET ALEKS".

O VINARIJI

Vinarija Aleks je osnovana 1990. godine i bavi se proizvodnjom vina i rakije. Zasadi vinograda na Banstolu dosežu još iz davnih tridesetih godina prošlog veka. Proizvodnja grožđa, vina i rakije je bila za mnogobrojnu familiju i prodavalo se komšiluku.

Mi smo osnivanjem "Vinarije Aleks" tu proizvodnju podigli na viši nivo, pravimo kvalitetnije proizvode i izašli smo iz okvira naših zasada, te smo prinuđeni da grožđe i voće dokupljujemo. U planu je da na naših 5 jutara proširimo zasade vinove loze i voća.

U našem proizvodnom programu za sada imamo belo vino, Talijanski rizling i Game koje još uvek prodajemo u rinfuzi. Od te dve vrste vina dodavanjem više špecija sa odležavanjem u prohromskim cisternama radimo po karlovačkoj recepturi beli i crveni Bermet.

U našem proizvodnom programu imamo i rakije Loza, Kleka, Jabuka, Šljiva, Vinovica, Vinjak, Dunja, Kajsija i gorki liker "Ljiljin Listić". Sa našim kvalitetnim proizvodima smo ušli u sam vrh najboljih, a to smo dokazali mnogobrojnim diplomama na domaćim sajmovima, kao i u Mađarskoj i Slovačkoj.

Naš prodajni objekat je u Novom Sadu na adresi Paje Markovića Adamova 26, gde možete doći probati naše proizvode i kupiti.

Bermet

Bermet je desertno aromatizovano vino u proteklim vekovima proslavilo Sremske Karlovce. To je vino autohtono sa ovih prostora. U vreme Marije Terezije je bilo u vinskoj karti na bečkom dvoru.

Bermet je "prevarantsko" piće s bukeom kvalitetnog vina, bićete ubeđeni da pijete neverovatan voćni sok, jer osetićete svežinu voća, mnoštvo aroma, prikriven sadržaj alkohola od 17%, osvojiće vas. Čašicu od pola deci možete pijuckati čitav sat uživajući u njegovom slatkasto-gorkastom ukusu.

Služi se rashlađen na 12-14 stepeni.

Bermet